Захистимо рідну мову!
Офіційний сайт Страйкому Стрийщини
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Банду - геть!

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2014 » Лютий » 13 » Стрий, вставай! Або волю добути, або дома не бути!
18:36
Стрий, вставай! Або волю добути, або дома не бути!
Image
Минулого тижня певне оманливе затишшя Майдану збурив і нагадав про те, що протистояння триває – всеукраїнський страйк. 13 лютого у Стрию відбулися масові заходи у межах попереджувального страйку на підтримку вимог Євромайдану, організовані штабом спротиву та Страйковим комітетом Стрийщини. З 11.00 год. до пам’ятника «Будителям» м. Стрия сходилися  представники трудових колективів підприємств, організацій та установ. Об 11.30 год. розпочався мітинг, який мав на меті продемонструвати солідарність та свідомість стриян.
 
Як і годиться, віче розпочалося з благословення Протосинкела Стрийської єпархії о. Богдана Манишина та «Молитвою за Україну», яку в свій час написав Митрополит Андрей Шептицький. Її виголосив о. Мирон Гринишин. Перед велелюдним Майданом виступили депутати Стрийської міської ради Володимир Кам’янка, Володимир Лоїш, Ігор Брик, Ростислав Ленів, Ростислав Готь, голова Стрийської районної ради Роман Козак.
Загальному осуду піддали  «штрейкбрехерів» (нім. Streikbrecher - той, хто зриває страйк – прим. автора) - ті колективи, які проігнорували вияв загальнонародної волі. Зокрема, торговців міського ринку, власників крамниць, які не зачинили магазини у визначений час, фабрику «Стрітекс», завод «Леоні». Хіба поодинокі представники згаданих підприємств взяли участь у страйку.
Разом з усіма були працівники Стрийської міської ради та Стрийської районної 
Image
ради, бібліотек міста та району, таких потужних підприємства, як «Екран» та «УКРПОЛ», студенти та викладачі Інституту підприємництва та перспективних технологій. Євген Шаповаленко вніс пропозицію на майдані Незалежності у Стрию облаштувати так звану «стіну ганьби», на якій вивішувалися б світлини та інформація про тих, хто не підтримує вимог акцій протесту.Після спільної молитви, полум’яних промов страйкарі заслухали проект резолюції віче та проголосували одноголосно за ухвалу, в якій було зазначено, що цей протест – це акція солідарності українського народу в боротьбі за свободу, демократію і справедливе суспільство, оскільки влада не чує вимог народу і, замість повернення України на шлях демократії, продовжує репресії проти громадян. У разі невиконання вимог протесту, наступним кроком стане безстроковий страйк.
ImageВідтак, було сформовано колону мітингувальників, які ходою пройшли до Стрийської центральної міської лікарні, де на лікуванні перебуває активіст Майдану Нестор Дидик після побиття в Києві й суду, який відпустив його під домашній арешт.  Він знаходиться під постійною охороною добровольців з самооборони.
Основний меседж мітингувальників під стінами медичного закладу: «Несторе, ми з тобою!», мав на меті дати відчути майданівцю, що він не залишився на одинці. Сам Нестор вітав страйкарів з вікна лікарняної палати. Відтак, виконавши Гімн України, люди розійшлися.
Недільне віче, 16 лютого, вперше за часи Майдану було малочисельним. У залі Народного дому переважали порожні місця. Настрій у громади був спантеличений, більшість зі стриян прийшли, щоб отримати відповіді на те, що всіх турбує: як жити далі, що роботи тут, на місцях.
Image«Перш за все ми не повинні бути байдужі. Потрібно бути активними.  - наголосив о. Мирон Гринишин. – Є  категорія людей, які живуть минулим. А це значить, що вони не мають майбутнього. Пам’ятайте, де закінчується людська сила, там починається Боже діяння. Наша зброя - то є молитва. І ми переможемо». Слова священнослужителя та наступних ораторів дещо додали оптимізму. 
Про роботу Стрийського штабу спротиву коротко відзвітував його голова Орест Йосипчук. Він наголосив, що кожен, хто має конструктивну пропозицію чи бажає чимось прислужитися спільній справі, нехай приходить до штабу, який працює, як і раніше, цілодобово.
Про перипетії в столиці та останні новини говорили депутати міської ради, координатори штабу спротиву Юрій Вінярський та Ростислав Готь, громадський активіст Петро Маковський. Вони підняли тему просвіти мешканців сходу України та закликали їхати до Києва зокрема, у вівторок, 18 лютого, коли засідатиме Верховна Рада.
Вкотре скарбник штабу Вікторія Коцур озвучила фінансову картину. Так, на день проведення віче мешканці Стрия та району зібрали 1 443 994 гривні, з них у казні штабу на сьогодні залишається трохи більше 400 тисяч гривень. 3459 чоловік було зареєстровано у штабі та відправлено автобусами до Києва.
ImageПані Вікторія розповіла, що був сигнал від торговців ринку, де бачили когось, що збирав кошти зі скринькою, нібито на потреби Майдану. «Будьте пильні. У Стрию з’явилися перевертні. Від штабу, якщо збирають кошти на ринку, то обов’язково про це знає керівництво ринку і дає у супровід охоронця. Не дайте себе ошукати», - наголосила вона.  
Остаточно підняла бойовий дух учасникам віче літня стриянка Стефанія Горбачек, яка продекламувала два власні вірші. «Я не можу їхати на Майдан, бо вже в літах та моя душа болить за Україну, – схвильовано розпочала жінка. – А мої вірші написані від щирого серця».
І справді, почуті віршовані рядки «зачепили» кожного в залі. На завершення модератор віче Олег Филик зачитав резолюцію, яку прийняли одноголосно.   
На сьогоднішній день в Києві на Євромайдані від Стрийщини й Жидачівщини функціонує чотири намети – два великих, там де люди безпосередньо відпочивають й ночують, та два маленьких, в одному з яких облаштована наметова кухня, а в іншому розміщено Координаційний центр Стрийщини й Жидачівщини.
ImageПротягом останнього тижня в «спальних» наметах були встановлені й двоярусні ліжка. «Зараз нам і погода сприяє – на вулиці плюсова температура. В наметах тепло, можна і в футболці ходити, – каже Володимир Гук зі Стрия. – А ось коли на вулиці було -20 градусів, було досить складно. На барикадах чергували по 20-30 хвилин.
Більше люди просто фізично не витримували».
Зі слів голови Координаційного центру Стрийщини й Жидачівщини Ореста Сивенького, на сьогоднішній день намети забезпечені усім необхідним. «Багато що ми привезли зі Стрия, з Ходорова та Жидачева. Зрештою й кияни постійно приходять, цікавляться чого нам не вистачає. Одні меду принесуть, інші – домашньої консервації.
Ще й літературою нас забезпечують – постійно передають свіжі газети, журнали й книжки». Загалом понад шість тисяч осіб вже неодноразово несли вахти на Майдані.
 
Наталія КАРПЕНКОВА
Фото автора
 

За матеріалами газети "Фортуна"

Переглядів: 466 | Додав: kopen | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Архів записів

Статті
[22.06.2012][Статті]
Проект Колесніченка-Ківалова – лише вершина айсберга (0)
[22.08.2012][Матеріали для роздумів]
Стенограма проголошення Незалежності - 7 (0)

Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz