Захистимо рідну мову!
Офіційний сайт Страйкому Стрийщини
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Банду - геть!

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2016 » Березень » 18 » ПРОФТЕХОСВІТА: Вимоги на повен голос
19:36
ПРОФТЕХОСВІТА: Вимоги на повен голос
ПРОФТЕХОСВІТА: Вимоги на повен голос

У Міжнародному центрі культури і мистецтв 18 березня відбулися Всеукраїнські збори працівників професійно-технічної освіти. У заході взяли участь більш як 1200 делегатів із професійно-технічних навчальних закладів із усіх регіонів України. Представники Конфедерації вільних профспілок України  також були присутні на зборах. 


 

До Києва приїхали й представниці трудового колективу Димитрівського професійного гірничого ліцею. До речі, його, тоді ще ПТУ №5 м. Димитрова Донецької області  закінчив з відзнакою голова КВПУ Михайло Волинець. Майстер виробничого навчання Марина Маховікова розповіла про ситуацію, яка склалася у навчальному закладі через недалекоглядну політику владоможців.

«На щастя, наразі затримки  зарплати  у нас немає, - зазначила вона. –  Велике спасибі  за це  місцевій владі, яка розуміє нашу ситуацію. Але невідомо,що буде завтра.  Де навчатися нашим дітям? Ми приходимо у школи й  кличемо їх до себе, обіцяємо , що все буде, як завжди. Наші учні постійно ставлять питання:  чи будуть платити стипендію. 80% наших учнів – діти з малозабезпечених сімей,  сироти.  А випускники нашого ліцею потрібні й на їхні спеціальності є попит. Від нас залюбки забирають на роботу шахтарів, електрослюсарів, зварників, кухарів, продавців. Ми готуємо тих фахівців, які дійсно необхідні нашому місту та області».

Під час засідання лунало багато емоційних виступів працівників професійно-технічних навчальних закладів з різних куточків України. Вони на власних прикладах пояснювали, чому помилково було передавати фінансування ПТЗ з державного бюджету на місцевий рівень. Така децентралізація фактично знищує близько 800 навчальних закладів, у яких навчається приблизно 300 тисяч учнів. Дуже часто у місцевих бюджетах не вистачає коштів на фінансування ПТЗ. Крім того, у деяких регіонах педагоги вже два місяці  не отримують зарплати, а їхні учні – стипендії.  

На зборах виступили голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич, заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, а також деякі народні дептати, представники роботодавців.  Лілія Гриневич наприкінці засідання повідомила, що уряд  все ж направить 500 млн грн. на фінансування професійно-технічних закладів. Тому є надія, що заборговані зарплати виплатять до 1 квітня.   

На представницькому зібранні з-поміж іншого було вирішено вступити в колективно-трудовий спір із урядом та розпочати підготовку до загальнонаціонального страйку.

Після Всеукраїнських зборів відбулася хода делегатів та мітинг перед Адміністрацією Президента, де було висунуто низку вимог, зокрема – невідкладно підписати законопроекти про фінансування системи профтехосвіти, а також - доручити уряду забезпечити перерахунок обласним бюджетам стабілізаційної дотації на підтримку закладів профтехосвіти в розмірі 500 мільйонів гривень, що передбачена Постановою Кабінету міністрів від 4 лютого 2016 року №41.

Запропоновано також створити робочу групу високого рівня із представників АП, Кабміну, міністерств, обласних рад та державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, профспілок і організацій роботодавців задля напрацювання проекту Реформи системи професійно-технічної освіти.

 

DSC 5986

Оригінал статті

 

Відео дня: працівники ПТУ попросили врятувати їх від "голодомору"

"Країну будують робочі руки".

У п'ятницю, 18 березня, близько 200 працівників ПТУ пікетували Адміністрацію Президента України.

Обурені учасники протесту вимагали від Петра Порошенка підписати законопроекти № 3830-3 і № 3831-2 про фінансування закладів професійно-технічної освіти з держбюджету і обласних бюджетів.

Документи було підтримано більшістю депутатів, але вони "зависли" через зволікання Президента.

"Врятуємо профтехосвіту", "Віддайте наші зарплату і стипендію", "Країну будують робочі руки", "Припиніть голодомор профтехосвіти", "ПТУ - державне фінансування" - з такими гаслами працівники ПТУ та інших навчальних закладів вийшли на мітинг.

На відео мітингувальники висловилися на захист професійно-технічної освіти. "Ми зібралися, тому що ми працівники профтехосвіти. І прийшли сюди з вимогою, щоб статтю 27 скасували", - розповіла учасниця.

Нагадаємо, що раніше Міністерство освіти і науки обіцяло почати фінансування ПТУ з державного бюджету вже з 18 березня.

Але 18 березня Порошенко ветував 2 закони про фінансування ПТУ та інших навчальних закладів.

 Українські новини

Переглядів: 515 | Додав: kopen | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Статті
[19.07.2020][Статті]
Хроніка заборони української мови (0)
[25.07.2012][Статті]
Милозвучність української мови (2)

Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz