Захистимо рідну мову!
Офіційний сайт Страйкому Стрийщини
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Банду - геть!

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2016 » Березень » 29 » Комітет та Головне науково-експертне управління ВРУ за подолання вето
17:44
Комітет та Головне науково-експертне управління ВРУ за подолання вето

Комітет з питань науки та освіти і Головне науково-експертне управління Верховної Ради за подолання вето Президента на закон про порятунок професійно - технічної освіти

Тимчасова ін’єкція коштів у 200 млн. грн. і по 75 млн. до червня місяця не вирішує системно ситуацію. Більше того, ці 200 млн. грн. ще до цього часу не розв’язали ситуацію невиплати зарплати. І в нас далі є ПТНЗ де люди не отримали зарплату і стипнендію за січень, лютий і, вже зараз буде кінець березня. Питання, хто зараз буде нести за це відповідальність.

Повний запис засідання:

Питання, спрямовані на вирішення критичної ситуації з професійно-технічною освітою України розглядалися Комітетом 29 березня.

Голова Комітету Лілія Гриневич нагадала членам Комітету з питань науки і освіти і співробітникам, заступникам Міністра освіти  і науки та Міністра фінансів України, представникам міністерств, органів виконавчої влади, самоврядування та роботодавців, керівникам професійно-технічних навчальних закладів та громадськості про те, що раніше Комітетом було  внесено два закони («Про зміни до Бюджетного кодексу» та «Про внесення змін до Закону про державний бюджет») з метою врегулювання складної ситуації, що склалася. Обидва вони були заветовані Президентом України. Натомість, до Комітету не надійшло пропозицій від Президента України чи Міністерства фінансів щодо того, які альтернативи існують для врегулювання цієї ситуації.

Л.Гриневич нагадала присутнім, що раніше Комітет наполягав на тому, що тимчасова ін’єкція коштів (200 мільйонів гривень і по 75 мільйонів до червня) не є системним рішенням проблеми. «Ситуація є гострою тому, що деякі заклади профтехосвіти ще досі не отримали зарплати та стипендії за січень - березень і  йдеться про те, хто нестиме відповідальність за невиплати», – сказала вона.

Голова Комітету акцентувала увагу присутніх на пропозиції Комітету перенести фінансування з міст обласного значення лише на міста-обласні центри і обласний рівень, який, однак не має для цього достатньо коштів. Тому раніше йшлося про виділення субвенції на здобуття середньої освіти і на підтримку підготовки робітничих кадрів, що і було запропоновано в змінах до Бюджетного кодексу Комітетом. У пропозиціях Президента України щодо цього є висновок Міністерства фінансів про неможливість таких змін, бо вони вимагають 5,8 мільярда гривень. Висновок  Голова Комітету назвала таким, що не відповідає дійсності. Насправді, у запропонованому Комітетом пакеті законів йшлося про суму 1,8 мільярда, решта суми мала надаватися обласним рівнем та містами обласного значення. Також, Л.Гриневич спростувала висновок Міністерства фінансів про те, що в разі прийняття змін до Бюджету неможливо буде реформувати систему профтехосвіти. За словами Голови Комітету, такий висновок заважає реальним змінам ситуації і вирішенню проблеми. Вона наголосила на тому, що Науково-експертне Управління підтримує подолання вето Президента щодо цих законів. Окрім того, Лілія Гриневич висловила позицію Комітету щодо необхідності введення мораторію на передачу майна державних закладів профтехосвіти у комунальну влісність допоки не стабілізується ситуація, це не створить бар’єрів для модернізації мережі.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді за результатами повторного розгляду законів “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України  щодо фінансування професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 982-VIII та “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на  2016 рік”  щодо  фінансування  професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 983-VIII, відхилених Президентом України,  прийняти їх в цілому. Комітет також підтримав пропозиції щодо підтвердження законів і направлення їх на повторний підпис Президенту України, якщо вето не буде подолане та про призупинення передачі майна державних закладів профтехосвіти у комунальну власність.

http://iportal.rada.gov.ua/news/Novyny/127309.html

Переглядів: 491 | Додав: kopen | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Статті
[22.06.2012][Матеріали для роздумів]
Висновок Венеціанської комісії (22)
[22.08.2012][Матеріали для роздумів]
Стенограма проголошення Незалежності - 6 (0)

Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz