Захистимо рідну мову!
Офіційний сайт Страйкому Стрийщини
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Банду - геть!

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2013 » Січень » 29 » Допоможіть місцевим ініціативам!
16:06
Допоможіть місцевим ініціативам!
СГО «Новий Стрий», збори членів територіальної громади міста Стрий з ініціювання рішення Cтрийської міської ради, які відбулися 04.09.2012, та низка громадських організацій оголошують про початок громадської кампанії з ініціювання прийняття Стрийською міськрадою Положення «Про громадські ініціативи». У зв’язку з цим оприлюднюється звернення громадських організацій до Стрийської громади та депутатського корпусу міської ради.


Дорогі стрияни !

Ми живемо в славному на історію, багатому сьогоденням чудовому українському місті.
Зайве нагадувати, що стрияни були першими в багатьох починаннях — чи стосувалися  вони самоврядних традицій Магдебурзького права, чи необхідності національного розвою, чи господарських  питань в ім’я утвердження власних національних економічних інтересів.

Ми не забули слова свого великого земляка – «В своїй хаті своя правда й воля». Ми усвідомлюємо, що Стрий — наша рідна хата, яку ми любимо, за якою доглядаємо і хочемо щоб вона була найкраща з-поміж усіх.
Чепурною допомагають їй бути наша споконвічна, сформована на генному рівні, звичка до охайності та природній потяг до гармонії і краси.
Для того, щоб бути в своїй хаті господарем і регулярно за нею доглядати, нам в розпорядження надано набір інструментів. Це – Міська Рада, яка приймає рішення, виконком, що здійснює контроль за їх виконанням, різноманітні комунальні служби, які безпосередньо здійснюють роботу по підтримці в місті всіх функцій його життєдіяльності.
Та задамо собі питання - чи завжди в повній мірі ми безпосередньо  впливаємо на прийняття рішень від яких залежить подальший розвиток міста, а отже і нас з вами? Ми вистоюємо черги на різноманітних прийомах, стукаємо в казенні двері, аби домогтися вирішення інколи невідкладних питань, часто безуспішно пишемо подання та скарги в різні інстанції, не знаючи, що існує ще один інструмент безпосереднього впливу на ситуацію, який гарантований нам Конституцією. Її стаття 140 визначає, що місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою не лише опосередковано - через органи місцевого самоврядування, а й безпосередньо. А ст. 9 Закону України «Про місцеве самоврядування», закріплює право місцевої  громади ініціювати розгляд у Раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування.
На жаль, на сьогодні в Стрию не прийнято жодних рішень, які б дозволили нам з вами це право реалізувати. Не пасує нашому місту, П’ємонту національно-демократичного відродження, пасти задніх в розвитку демократичних засад, що стосуються питань управління громадою, її безпосереднього впливу на міську господарку. Тим більше, що наші сусіди, Дрогобич і Новий Розділ, таку роботу вже давно провели.
Нам конче необхідно прийняти власне «Положення про місцеві ініціативи». Тільки воно дозволить за умови досягнення мінімального порогу – сорока підписів мешканців міста – ініціювати розгляд і прийняття рішення Радою будь-якого питання, що стосується інтересів громади. Тільки тоді ми з вами зможемо абсолютно в законний і процедурно правильний спосіб, для прикладу, винести на сесію питання міського сміттєзвалища, функціонування промислового ринку, врегулювання місцевих тарифів, роботу місцевого ЖЕКу, чи комбінату комунальних підприємств.
Поки-що запропонований громадськими організаціями проект положення не розглянуто, хоча Закон гарантує не лише доцільність ,а й обов’язковість такого кроку.
Закликаємо депутатів в якомога стисліші терміни розглянути проект «Положення про місцеві ініціативи», підтримати бажання стриян бути господарями в своєму домі, сприяти подальшому розвитку демократичних засад в рідному місті.
А стриян просимо підтримати своїми підписами нашу ініціативу. Не будьте байдужі. Пам’ятайте, що найбільший гріх - зневіра. Ми можемо змінити щось виключно РАЗОМ, співпрацюючи, усуваючи будь-які перешкоди щодо реалізації місцевих ініціатив, бо змінюючи себе ми змінюємо і владу.
Ми віримо, що кожен з Вас має багато цікавих, суспільно корисних ідей, які варто реалізувати у нашому місті, щоб воно було привабливим з точки зору проживання, реалізації творчого потенціалу своїх жителів, праці та відпочинку. Шлях долає тільки той хто йде! З Богом!

Слава Україні!

Збори членів територіальної громади міста Стрий з ініціювання рішення Cтрийської міської ради, які відбулися 04.09.2012.
Громадські організації:
СГО «Новий Стрий»,
ВГО Центр прав людини «Громадська ініціатива»
Спілка стриян «Відлуння»
АРР «Перспектива Стрийщини»,
СМГО «Спілка підприємців промислового ринку м. Стрия»
МГО «Креатив»
МГО «Студентське братство імені Степана Бандери»
СГО «Територія життя»,
ЛОО ВГО «Громадянська позиція»
Західноукраїнський центр прав людини та громадських ініціатив
СБО «Каса здоров’я Стрийщини»


Детальніше про місцеві ініціативи можна довідатися за наступним посиланням:
Положення про місцеві ініціативи

Переглядів: 676 | Додав: kopen | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Статті
[25.07.2012][Статті]
Милозвучність української мови (2)
[22.08.2012][Матеріали для роздумів]
Стенограма проголошення Незалежності - 5 (0)

Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz